Link-uri Utile

Antrenarea psihicului


...Un nou articol a apărut pe FrDarts.ro, petru cei care nu l-aţi văzut încă, având titlul:
"Antrenarea psihicului pentru competiţiile de darts."

1. Tensiunea - under pressure
Jucătorii de darts se plâng adesea că sunt foarte tensionaţi în momentele cheie ale jocului şi din această cauză sunt incapabili să folosească oportunităţile de a câştiga sau, atunci când sunt conduşi, de a reveni în joc. Cu toţii cunoaştem acele nefericite situaţii când trebuie să dăm un dublu 16 pentru a închide, în joc decisiv, avem trei săgeţi la dispoziţie şi nu reuşim. Devenim din ce în ce mai nervoşi, ne tremura mâna, genunchii se topesc, precum untul în soare, ne rugăm la cel de sus doar pentru o singură săgeata, dar el este plecat să îşi ia cina, chiar în acel moment. Adversarul vine din spate cu un zâmbet pe faţă şi reuşeşte să închidă jocul. Închide cele 60 de puncte rămase cu doar 2 săgeţi parcă special pentru a ne adânci supărarea.
Mai târziu te gândeşti ce s-o fi întâmplat cu tine. Dacă ai fi fost condus cu 2-0, ai fi dat dublu 16 cu ochii închişi. Nervii ăştia, îţi spui... şi ai dreptate. Totul este doar o problemă de gândire. Dacă porneşti cu ideea preconcepută că trebuie să dai neapărat un dublu 16 ( sau oricare altă dublă), altminteri pierzi, atunci cea mai mare şansă a ta este chiar să pierzi. Nu te gândi la a câştiga, sau a pierde. Gândeşte-te pur şi simplu că trebuie să joci. Nu te gândi nici măcar o singură secundă, în timpul unui meci, la posibilitatea de a pierde. Şterge-ţi acest cuvânt din dicţionarul tău mental, nu vei avea nevoie de el. Învaţă să-ţi controlezi gândirea. Ori de câte ori îţi este frică de o astfel de gândire negativă în timpul jocului, ia o scurtă pauză mentală şi spune "Stop". Ridică umerii, respiră adânc, concentrează-te profund şi spune-ţi răspicat "Joacă!". De obicei este suficient, pentru marea majoritate a situaţiilor în care eşti tensionat. Uneori, însă, mâna nu se opreşte din tremurat şi nu poţi focaliza ţinta. În cazul acestei situaţii delicate, vă recomand un simplu exerciţiu de relaxare, care nu necesită foarte multă practică. Exerciţiul se numeşte "LOCUL LINIŞTIT". Rezervă-ţi 10 minute pentru el, ori de câte ori poţi. Cel mai bine ar fi în fiecare zi, dar încearcă cel puţin o dată pe săptămână. Aşează-te şi relaxează-te. Apoi, cu o mână presează degetul mare al celeilalte mâini. Gândeşte-te la un loc plăcut unde ai vrea să fii. Acesta poate fi o insulă tropicală, unde să stai la soare cu o bere în faţă, fotoliul tău confortabil din living, canapeaua din Marty's sau oricare alt loc liniştit şi relaxant. Gândeşte-te la acel loc cel puţin 5-10 minute şi continuă să-ţi presezi degetul mare în acest timp. Dacă vei repeta acest exerciţiu periodic, vei observa că ai nevoie doar de presarea degetului mare cu mâna pentru a-ţi induce gânduri pozitive, atât de necesare în momentele cheie ale jocului, când nivelul tensiunii pare de necontrolat.
2. Mult în spate sau la conducere?
2.1. Cel mai bun - la conducerea jocului
În unele jocuri eşti în urmă, în altele conduci - sunt fazele obişnuite din evoluţia unui jucător de darts. Ambele situaţii au consecinţele lor mentale tipice, diferite. Cea mai comună situaţie este ca jucătorul cel mai bun (considerat aşa) este în frunte. Aceasta este o situaţie normală cu care sunt obişnuiţi ambii jucători. În cele mai multe cazuri, jucătorul mai slab renunţa într-un anumit moment al jocului, şi totul s-a terminat. Este foarte uşor să observi cine este în spate, privind comportarea jucătorilor. Jucătorul condus îşi va apleca umerii, va da frecvent din cap, îşi va freca mâinile, uneori se va plânge de te miri ce. Cu certitudine că numai un jucător slab, din punct de vedere mental va proceda aşa. În astfel de situaţii când eşti condus, este important să te gândeşti cum arăţi. Controlează-te, pentru a nu te comporta în felul prezentat anterior. Arăţi ca un învins? Atunci este normal că vei pierde. Jucătorul care conduce abia aşteaptă acest lucru. Ridică-ţi umerii, capul sus, păşeşte spre oche cu cea mai mare încredere în tine. Să nu-ţi pese de situaţia din meciul respectiv. Încearcă să arăţi ca un învingător. Adversarul tău va observa siguranţa ta şi va începe să se întrebe care este motivul pentru care arăţi ca şi cum tu ai conduce. Aceasta este şansa ta. Odată ce l-ai făcut pe adversar să gândească un pic mai mult decât în mod obişnuit, acesta s-ar putea să îşi piardă echilibrul. Cu certitudine că trebuie să arunci bine câteva săgeţi, pentru a echilibra jocul. Adevărata putere vine din încredere aşa că fii cu adevărat încrezător şi rezultatele vor apărea cu siguranţă. Dacă arăţi ca un stăpân în fata board-ului nu este neobişnuit ca şi în fapt să devii stăpânul!
Bineînţeles că ai nevoie de mult antrenament dar acest subiect l-am abordat în articolele precedente. Aşa că ai grijă şi de comportamentul tău în timpul jocurilor. Roagă un prieten să te urmărească atunci când joci. După meci el îţi va putea spune ce impresia i-a făcut comportarea ta. După o vreme, nu va fi dificil pentru tine să recunoşti ce efect are comportamentul tău asupra adversarului şi astfel vei fi în stare să ţi-l controlezi într-un mod adecvat.
2.2. Cel mai slab - la conducerea jocului
Imaginează-ţi că joci împotriva unui adversar mult mai bun, dar datorită unor anumite motive, el aruncă prea slab, sau poate că tu joci meciul vieţii şi îl conduci. În multe astfel de cazuri se întâmplă ceva ciudat - jucătorul mai slab, care se afla la conducerea jocului, începe să devină din ce în ce mai nervos, face gafe şi în cele din urmă pierde.
Iată ce s-a întâmplat: fiecare intra în meci cu anumite gânduri despre cum se va desfăşura întrecerea. Este ceva normal, firesc să fii pregătit pentru ce se va întâmpla în următoarele câteva minute. Dacă cineva joacă împotriva unui oponent mai puternic este de aşteptat să lupte pentru a câştiga, ceea ce este foarte normal. Dar, uneori lucrurile sunt mai uşoare decât ne aşteptam, şi dacă apare această situaţie, suntem surprinşi, iar când suntem surprinşi, începem să gândim. "Vai, ce se întâmplă? Conduc! Acum am şansa să înving! TREBUIE să o fac acum!" Iată-te ajuns în situaţia "Trebuie, acum ori niciodată!", însă gândind aşa, pui singur prea multă presiune pe umerii tăi. Punând prea multă presiune apare starea de tensiune nedorită. Acesta este efectul înşelător al unei situaţii neaşteptate de a conduce pe cineva mai bun - eşti atât de bucuros şi surprins încât nu îţi dai seama de creşterea tensiunii. Această creştere a tensiunii este principalul motiv pentru care mulţi jucători dau greş în această situaţie.
Soluţia este că mereu să te aştepţi la o situaţie neprevăzută. Întotdeauna să ai în minte că un meci poate fi mult mai uşor decât ar trebui să fie. În special jucătorii lipsiţi de experienţă se lovesc de astfel de situaţii. În mod normal, ei joacă mai bine când sunt conduşi, decât când sunt ei la conducere - tocmai pentru că un astfel de jucător este obişnuit să fie în urmă. Şi încă ceva - să nu vă pese prea mult de numele unui jucător.
3. Energia
Pentru început, reţineţi un singur lucru - atunci când vorbim despre energie, vorbim şi despre motivaţie. Unui jucător nemotivat îi va fi foarte greu să joace la un nivel înalt, din punct de vedere al energiei. Ce este energia? În cea mai mare măsură este felul în care te simţi în timpul unui joc şi modul în care eşti stăpân pe situaţie. Jucătorii conştienţi şi concentraţi joacă la un nivel ridicat al energiei. Jucătorii cărora nu le pasă prea mult despre ce se întâmplă, sunt la un nivel scăzut al energiei. În psihologia sportivă, energia este definită şi de un mediu pozitiv / negativ. În consecinţă, starea ta energetică poate fi descrisă în 4 feluri corespunzătoare celor 4 cadrane: ridicată pozitivă (A), ridicată negativă (B), scăzută pozitivă (C) şi scăzută negativă (D). Aceste patru stări sunt prezentate în diagrama următoare. Fetele din diagrame ne spun cum te simţi când eşti într-o anumită stare energetică.
Continuarea articolului va aparea săptămâna viitoare.

Sursa www.FrDarts.ro

0 pareri:

Parerea ta conteaza !