|
Înţelegerea diferenţei dintre nivelul ridicat şi nivelul scăzut al energiei este relativ uşoară. Unui jucător cu un nivel al energiei scăzut nu îi pasă prea mult despre rezultatul jocului. Probabil cunoşti această situaţie, din zilele în care nu erai suficient de motivat, erai obosit sau plictisit. Un nivel energetic ridicat înseamnă concentrare maximă, conştientizare a jocului şi multă motivare.
Pozitiv sau negativ? Este un pic mai greu de înţeles energia negativă. Se întâmplă atunci când îţi doreşti cu orice chip să câştigi, şi munceşti din greu pentru acest lucru. Nu ai nici o plăcere pe parcursul meciului, nu mai este un joc, ci o muncă titanică, o luptă permanentă. Un exemplu pentru acest nivel energetic este, în lumea tenisului, Thomas Muster. Un nivel energetic pozitiv ridicat îl reprezintă Andre Agassi. Jucând cu plăcere, totul devine mai uşor. Este nevoie, bineînţeles de multă concentrare şi conştientizare a jocului, dar şi de puţină "distracţie". Mulţi jucători descriu acest nivel energetic (pozitiv ridicat) într-un mod simplu - a te distra pe tot parcursul jocului. Iubeşti darts-ul, îţi place să joci, aşa că joacă-te, chiar dacă te aşteaptă un meci foarte dificil.
Un lucru important pe tema nivelului energetic este că cele 3 tipuri de niveluri energetice B, C, D îţi afectează jocul, împiedicându-te să joci la un nivel de 100%. Haideţi să ne referim puţin la fiecare nivel în parte.
3.1. Tipuri de niveluri energetice
Tipul D, nivel energetic scăzut negativ
Cu siguranţă este cea mai nefericită situaţie care se poate întâmpla. Încearcă urgent să îţi creşti nivelul energetic! Concentrare slabă, gândire negativă. În acest nivel energetic, nu vei putea juca la mai mult de 50-60 % din capacitatea ta.
Tipul C, nivel energetic scăzut pozitiv
Este aproape ca şi tipul D, dar un pic mai bine, în drumul spre nivelul optim, adică tipul A.
Tipul B, nivel energetic ridicat negativ
Este pe locul al doilea din punct de vedere energetic. Concentrare ridicată, dar o gândire foarte negativă, combinată, în mod normal, cu multă tensiune. În acest nivel energetic, majoritatea jucătorilor folosesc până la 80% din capacitatea maximă.
Tipul A, nivel energetic ridicat pozitiv
Este cea mai bună stare, din punct de vedere energetic. Poate fi descrisă că "joci de plăcere" . În acest nivel energetic îţi poţi folosi 100% din capacitatea ta maximă.
3.2. Cum să treci de la o stare energetică la alta?
a.De la un nivel scăzut la unul ridicat
Încearcă să te concentrezi mai mult. Încearcă să joci cu plăcere. Nu-i aşa că îţi place să joci darts? Sunt sigur că iubeşti darts-ul, altfel nu ai citi acest articol!
b.De la un nivel negativ la unul pozitiv
Acest lucru este mai dificil, dar nu imposibil. Încearcă să-ţi controlezi toate gândurile negative pe care le ai. Nivelul energetic negativ apare adesea atunci când jocul nu merge foarte bine pentru tine. Jucătorii buni reuşesc să se menţină într-un nivel ridicat energetic indiferent de evoluţia jocului. Dacă eşti supărat din cauza jocului tău mai slab, atunci încearcă să te încurajezi singur: "Hai bă' băiete ca se poate!". Jucătorii puternici din punct de vedere mental privesc greşelile lor că pe o şansă de a-şi arăta puterea şi de a reuşi să câştige. Acesta este un punct cheie în psihologia sportivă, aşa că singurul drum spre obţinerea performanţei este să fii mereu în nivelul energetic de tip A.
4. Vizualizarea
Ţi-ar face plăcere să practici anumite situaţii din meci, cu care nu te-ai întâlnit până acum, pentru a evita surprizele? Ai dori să îţi schimbi tehnica de aruncare, dar mereu revii la vechea tehnică în timpul exersării? Acestea sunt doar două lucruri pe care le poţi gestiona mai bine dacă înveţi şi foloseşti tehnica vizualizării.
Iată cum sună, în câteva rânduri, esenţa acestei tehnici: Stai într-un fotoliu confortabil sau dacă eşti mai avansat te poţi chiar întinde pe pat, închide ochii şi imaginează-te într-o situaţie pe care vrei să o practici. Aceasta este. Poate că unii dintre voi veţi spune că seamănă mai mult cu o tehnică voodoo, puteţi fi însă siguri că nu este deloc aşa. Cu certitudine că în prezent, multe staruri din diferite sporturi practică frecvent această tehnică.
Bineînţeles, secretul este că vizualizarea trebuie făcută corect. Corect înseamnă intens şi conştient. Să spunem că ai probleme cu închiderea printr-o dublă, împotriva unui jucător mai bun decât tine. Ori de câte ori ai şansa să închizi, eşti luat prin surprindere şi greşeşti. Închide ochii şi priveşte-te cum stai în fata board-ului. Încearcă să îţi imaginezi cât mai multe detalii posibile. Asculta zgomotul (mai mic sau mai mare) făcut de mulţimea din jur. Prin urmare, îţi imaginezi scenă alb-negru sau în culori? Dacă imaginile sunt în alb-negru, încearcă să fie colorat! Simte greutatea braţului tău de aruncare, simte săgeata în mâna ta. Poţi simţi mirosul de cretă din jurul tabelei de scor? Cu cât îţi poţi imagina mai multe detalii, cu atât este mai bine, şi cu atât mai multe beneficii vei obţine din această sesiune solitară de vizualizare. Acum fă următorul pas în imaginaţia ta şi "omoară" dublă. Ai reuşit? Dacă eşti un bun practicant al vizualizării ar trebui să nu ai probleme în lovirea dublei. Dacă loveşti absolut orice în sesiunea ta vizuală dar nu ai nimerit dublă atunci probabil că nu îţi imaginezi suficient de puternic.
Un alt exemplu: Lucrezi pentru a-ţi schimba tehnica de aruncare. Îţi aminteşti cum se simţeau muşchii tăi atunci când au încercat pentru prima oară această nouă aruncare? Nu simţi încă acea contractură musculară din timpul aruncării în vechiul tău stil? Acesta este un mod de aducere aminte pe care îl poţi folosi pentru a evidenţia diferenţele. Practicanţii buni ai tehnicii vizualizării pot arunca în imaginaţia lor şi pot chiar simţi în realitate aruncarea. Dacă îţi poţi imagina senzaţia pe care o ai atunci când săgeata zboară prost, şi senzaţia pe care o ai atunci când săgeata zboară corect, atunci poţi să o vizualizezi, să analizezi diferenţa, mult mai bine decât ai fi în stare să realizezi la un board adevărat. Acesta este marele avantaj pe care îl ai dacă eşti un bun vizionar: poţi să te controlezi şi îţi poţi controla chiar şi reacţiile. În cazul în care cunoşti senzaţia unei aruncări perfecte, poţi avansa în sesiunile de vizualizare, ce te vor ajuta, la un moment dat să reproduci acea aruncare şi într-un meci real. Realizarea acestui feed-back este un alt mare avantaj al vizualizării. Desigur, cu cât mai des vei folosi această tehnică, cu atât mai bine vei fi în stare să o controlezi şi să o faci să lucreze în avantajul tău.
Vizualizarea trebuie făcută în mod regulat, iar numărul de situaţii sau senzaţii pentru care trebuie să exersezi este practic infinit. În continuare, voi prezenta câteva, lista rămânând deschisă.
problema adversarului de temut;
situaţiile tensionate;
probleme cu tehnica proprie de aruncare;
nervozitatea;
condiţii proaste de joc;
pregătirea unui joc cu un adversar pe care îl ştii bine şi cu care ai jucat de multe ori;
pregătirea unui joc cu un adversar pe care îl ştii, dar cu care nu ai jucat niciodată.
5. Programul de pregătire mentală a jucătorului
Uneori observăm că lucrurile nu merg aşa cum ne-am fi dorit, iar noi jucăm mult mai slab decât ar trebui. Dacă descoperi acest fapt, ceva este greşit din punct de vedere mental, aşa că este timpul să trecem la acţiune. În continuare voi prezenta o listă scurtă, care trebuie să fie folosită într-un meci, atunci când descoperi că lucrurile îţi alunecă printre degete.
Principalele motive care fac ca un meci să fie pierdut mental sunt nivelul energetic scăzut şi prezenţa gândirii negative sau ciudate. În timp ce jucătorii slăbi din punct de vedere mental nu pot face mai mult pe această temă, pentru că pur şi simplu nu ştiu că există anumite strategii mentale, alţi jucători au un fel de lista de parametri, pe care îi verifică şi îi modifica ori de câte ori este necesar.
Aşa că ori de câte ori ai de-a face cu probleme pe parcursul unui meci de darts, nu ezită să foloseşti lista următoare.
- Verifică-ţi nivelul energetic, adică răspunde la întrebările: - joci cu plăcere? Îţi place jocul şi cum joci? Dacă răspunsul este pozitiv, atunci nivelul tău energetic este perfect, dacă reaspusul este negativ, treci la întrebarea următoare;
- Verifică-ţi starea nervoasă. Eşti nervos, îţi tremură genunchii sau braţul de aruncare? Dacă răspunsul este DA, atunci foloseşte o tehnică de relaxare, cum ar fi "Locul liniştit", prezentată anterior.
- Ai gânduri negative în ceea ce priveşte frică de a fi învins, deşi nivelul tău energetic este ridicat? Spune-ţi "Stop" în gând atunci când descoperi orice gând negativ. Încearcă să discuţi cu tine însuţi, cam în felul următor:
- Verifică-ţi nivelul de conştientizare Ai toate problemele sub control sau situaţia începe să îţi alunece printre degete? Este important să anticipezi evoluţia lucrurilor şi să fii perfect conştient de starea ta mentală. Doar dacă ştii ce se întâmplă, vei fi în stare să acţionezi atunci când lucrurile nu merg în direcţia dorită.
- Verifică-ţi nivelul de concentrare Eşti deranjat de tipii care stau în spate şi sunt un pic cam gălăgioşi? Sau te gândeşti, de exemplu, unde vei merge la cină după meci? Un jucător concentrat la maxim nu va auzi niciodată ce discuta spectatorii şi nici nu se va gândi la altceva decât la joc.
- Împotriva board-ului sau a adversarului? La prima vedere s-ar părea că ignorarea adversarului este ceva pozitiv, care poate duce în final la câştigarea jocului. Principala problemă care apare în timpul jocului este imposibilitatea de a nu fi influenţat deloc de adversar. Conştientizarea reprezintă un prim pas spre obţinerea unor rezultate superioare, după cum am arătat anterior. Aceasta este absolut necesară, chiar şi pentru cei care joacă singuri, pentru că merge mâna în mână cu nivelul energetic. Un nivel energetic pozitiv ridicat solicita şi un nivel ridicat al conştientizării. Dar cum pot fi într-adevăr conştient de mersul lucrurilor într-un joc, atunci când ignor ceva? Ar trebui să ignori numai adversarul şi jocul sau, ceea ce este foarte dificil. ( Uneori se poate spune că este chiar imposibil). Aşa cum se poate observa, ne confruntăm cu două aspecte antagonice - necesitatea unui nivel energetic ridicat, care cere un nivel ridicat al conştientizării şi necesitatea unei conştientizări limitate, cerută de ignorarea adversarului. Chiar dacă reuşeşti să-ţi elimini complet din cap adversarul, există în final o situaţie pe care nu o vei putea ignora niciodată: aruncările adversarului.
- te simţi plictisit sau deprimat? Atunci nivelul tău energetic este foarte scăzut şi trebuie să faci toate eforturile pentru a-ţi creşte nivelul energetic;
- îţi trec prin cap gânduri negative, eşti nemulţumit sau supărat? Atunci nivelul tău energetic este foarte negativ. Trebuie să încerci să îl transformi într-unul pozitiv. Spune "Stop" gândurilor negative, doar practici un joc pe care îl iubeşti, nu-i aşa?
"Mă distrez. Totul este în regulă. Sunt cool. Ştiu să joc bine şi tocmai am făcut-o, chiar acum". Numai în acest mod va reuşi gândirea ta să devină, din nou, pozitivă.
Cele 5 puncte prezentate fac parte din "Programul de pregătire mentală a jucătorului de darts" şi nu sunt nici prea multe, nici prea puţine, pentru a fi folosite la fiecare joc, în scopul îmbunatăţirii rezultatelor.
- Probabil că o persoană ce ignora adversarul şi îşi menţine nivelul energetic perfect este competitorul ideal, dar ştim cu siguranţă că nu vom fi capabili niciodată de acest lucru.
- Datorită punctului 1 şi a înţelegerii că acest lucru este valabil şi pentru adversar, haideţi să încercăm să-l folosim în favoarea noastră şi să încercăm să influenţăm adversarul cât mai mult posibil ( respectând, bineînţeles regulile fair-play-ului).
Dacă sintetizam cele prezentate, ne vom confrunta cu una din situaţiile:
Articolul preluat de pe: www.FrDarts.ro
0 pareri:
Parerea ta conteaza !