|

Un nou articol despre antrenamente şi o introducere în 'psihologie' a apărut pe frdarts.ro
"Cine nu ştie să piardă nu e pregătit să câştige!"
"...Frumuseţea jocului de darts este constituită de o combinate între simplitate şi competiţie. Este un joc fără limită de vârstă în care poţi juca cu oricine indiferent că acesta este un jucător de top sau un jucător de nivelul tău însă intotdeuna, se ştie că cel mai dificil adversar suntem noi înşine.
...Momentul zero este constituit de o poziţionare a bordului de darts la dimensiunile corecte într-un mediu ce oferă confort şi spaţiu suficient care nu oferă stări de tensiune, întreruperi sau disconfort în timpul jocului.
...Săgeţile sunt şi ele la fel de importante. Cele mai potrivite săgeţi sunt cele pe care le consideri perfect adaptate pentru stilul tău de aruncare, la care priză este perfectă şi la care odată cu trecerea timpului vei face ajustări la codiţe sau fluturaşi în funcţie de cerinţele tale până când obţii ceea ce doreşti.
...În general se spune că trebuie să acorzi un minim de 30 de minute zilnic pentru antrenament însă odată cu trecerea timpului aceste 30 de minute se vor transforma în ore, asta bineînţeles tine şi de timpul fiecăruia în viaţa de zi cu zi.
...Orice începător ar trebui, în faza iniţială, să memoreze poziţia numerelor pe bord (un exerciţiu simplu ar fi să închizi ochii şi să faci un tur de la 20 în ambele sensuri până când parcurgi tot bordul fără greşeală) apoi trebuie memorata valoarea fiecărei triple sau duble şi binenteles orice combinaţie între una din ele şi o lovitură în acel număr.
...Pentru a perfecţiona jocul de darts toţi parametri vor trebui observaţi printr-un proces activ, constant şi într-o continuă îmbunătăţire. Cel mai important aspect în cadrul acestui proces este să priveşti fiecare parametru într-o lumină analitică nicidecum într-una critică.
...În ceea ce priveşte poziţia în fata bordului aceasta trebuie să fie una cât mai lejeră şi care elimină tensiunile inutile în timpul jocului. Aruncarea trebuie să fie una cât mai constantă, fără mişcări inutile. Cotul trebuie să fie cât mai fix şi braţul relaxat atfel încât cu ajutorul unui grip adaptat stilului de joc să se obţină o aruncare lină, continuă şi cât mai naturală.
...Odată cu perfecţionarea loviturii (care se face după zeci de mii de aruncări şi luni sau chiar ani întregi de corecţii) acest proces devine automatic şi se va urmări doar menţinerea parametrilor obţinuţi. Cel ce iubeşte jocul de darts va continua întotdeauna să perfecţioneze acest proces.
...Iniţial o aruncare bună va fi considerată o aruncare cât mai grupata a săgeţilor dar ulterior aruncarea bună va fi considerată o aruncare cu o medie cât mai bună şi cât mai constantă. Foarte important de reţinut este că indiferent de nivelul jocului său tipul competiţiei: NU ARUNCA NICIODATĂ LA ÎNTÂMPLARE! Calculează fiecare lovitură şi fiecare săgeată deoarece o reacţie necontrolată nu aduce nimic constructiv şi de cele mai multe ori se transformă în furie şi apoi într-un joc prost.
...Sunt situaţii în care după un antrenament foarte bun, plin de reuşite, se întâmplă să ai parte de neşansa unui meci împotriva unui jucător foarte bun şi să pierzi. Aceste situaţii sunt inevitabile, fac parte din competiţia în sine şi trebuie să te pregăteşti atât pentru un meci bun cât şi pentru o înfrângere. Cine nu ştie să accepte o înfrângere nu este pregătit pentru marea performanţă. Cel mai important este să înveţi din acea înfrângere să îţi corectezi punctele în care ai greşit în acel meci şi să priveşti întâmplarea că pe o experienţă benefică nicidecum că pe o înfrângere.
...Un element foarte important al jocului de darts îl constituie calculul rapid. Acesta este benefic pentru joc dar mai ales pentru jucător în sine şi duce inevitabil la creşterea eficienţei şi a calităţii jocului. Odată cu perfecţionarea stilului de joc, a prizei şi a aruncării un calcul rapid te scapă de eventualele stări de nervozitate care pot perturba aruncarea şi jocul în sine.
Putem spune că în darts avem 2 tipuri de competiţii şi anume:
- competiţia internă (cu noi înşine)
- jocul de darts
...Competiţia internă este de departe prima şi cea mai grea dintre cele două. Trebuie câştigată deoarece din punct de vedere psihologic jocul de darts este un joc caracterizat de un stil propriu ce ţine de individ dar mai ales de felul în care ne controlăm şi exteriorizam.
...Mulţi jucători de darts sunt descurajaţi de ceea ce dau adversarii lor, de ratarea unei lovituri simple sau mai ales de numărul câteodată prea mare de săgeţi necesare pentru a închide jocul.
...Pentru un joc prost întotdeauna se vor găsi scuze cât mai diverse însă adevărata cauză este neputinţa de a realiza ceea ce ne dorim, neputinţa de a ne controla furia generată de diverşi factori sau lipsă de concentrare. Ne pare rău că suntem neputincioşi şi încercam să proiectăm vina asupra altcuiva.
...Jocul de darts se practică de cele mai multe ori în locuri în care există nenumărate elemente ce ne pot distrage atenţia însă atâta timp cât există o concentrare maximă şi încredere pe măsură poţi să dai tripla, dublă, simplă sau bull exact atunci când ai nevoie, la fel ca la antrenament. Un jucător de top întotdeauna îţi va spune că a ajuns acolo prin antrenament dar oare câţi vor recunoaşte că adevăratul antrenament al lor a constat într-un meci împotriva propriilor trăiri, importiva emoţiilor puternice dar mai cu seamă un meci împotriva furiei necontrolate şi a gândirii negative.
...Deşi sună un pic ciudat, atât la antrenament dar mai ales la concurs, fiecare ar trebui să vorbească cu el însuşi! Ciudat nu? Mulţi sportivi de performanţă folosesc acest procedeu prin care se automotiveaza şi care îi ajută foarte mult în momentele dificile . Evident că dia(mono)logul nu trebuie să fie condimentat cu autojigniri şi înjurături.
...În cazul jocului de darts o relaxare a corpului şi a braţului, un calcul corespunzător înainte de fiecare săgeată, o concentrare pe măsură şi un dialog intern folosind fraze precum "hai acum !", "poţi mai mult", "foarte bine", "Încă o dată", "o dau din prima", "nu e nimic o corectez cu următoarea săgeată" şi multe multe altele pot duce la o răsplătire adecvată exact în momentele dificile când este nevoie de aşa ceva. Mulţi substituie aceste fraze cu o imagine plăcută sau un eveniment deosebit ce le conferă o linişte internă care duce la eliminarea stresului şi totodată ajuta la concentrarea în cadrul jocului.
...Doar prin depăşirea momentelor grele din timpul jocului vom reuşi să facem un joc bun şi să transferăm presiunea pe adversar.
...Legat de partea a doua, jocul de darts în sine, acesta se dezvoltă în sute sau mii de ore de antrenament însă cel mai important aspect este acela prin care toţi parametrii sunt monitorizaţi şi analizaţi astfel încât să se corecteze greşelile exact acolo unde este nevoie.
...Nu poţi să rămâi constant fără antrenament cum nu poţi să îţi îmbunătăţeşti stilul de joc dacă nu îţi urmăreşti greşelile pentru a şti ce trebuie corectat. Foarte important este să accepţi şi perioadele proaste care sunt inevitabile şi care se corectează numai prin antrenament.
...Folosiţi din plin simţul umorului, detaşarea faţă de momentele dificile, concentrarea maximă şi ceea ce este cel mai important: să încheiaţi jocul cu o strângere sinceră a mâinii adversarului."
Sursa: www.FrDarts.ro
0 pareri:
Parerea ta conteaza !